Categories Blog

Film Fest Gent opent met ‘I, Daniel Blake’ en geeft eerste 10 titels prijs #ffgent 

Greta_Garbo_Film_Fest_Gent_2016

Persbericht: 22-8-2016

HET 43E FILM FEST GENT OPENT MET ‘I, DANIEL BLAKE’ VAN KEN LOACH EN GEEFT DE EERSTE 10 INTERNATIONALE FILMTITELS PRIJS

FILM FEST GENT zal op dinsdag 11 oktober het festival openen met Gouden Palm- winnaar van Cannes ‘I, Daniel Blake’, in aanwezigheid van de Britse cineast Ken Loach (en hoofdrolspelers Dave Johns & Hayley Squires – onder voorbehoud). De 80-jarige Loach zal voor de derde keer te gast zijn op het filmfestival.

Het verhaal draait om de 59-jarige Daniel Blake die voornamelijk heeft gewerkt als timmerman in het noordoosten van Engeland. Nu heeft hij voor het eerst in zijn leven de hulp van de overheid nodig omdat hij ziek is. Blake komt in contact met de alleenstaande moeder Katie, en haar twee jonge kinderen. Beiden zitten verstrikt in de bureaucratie van het huidige Groot-Brittannië.

PrintArtistiek directeur van Film Fest Gent Patrick Duynslaegher over de keuze van de film: “Wij zijn zeer verheugd de nieuwe film van Ken Loach als openingsfilm te kunnen vertonen. Al een halve eeuw lang getuigt Ken Loach in zijn films over onrechtvaardigheid en sociale ongelijkheid, maar toont hij ook de moed en de solidariteit van de armen en verdrukten. Ook nu weer in ‘I, Daniel Blake’ volgt hij in zijn bekende sociaal-realistische stijl twee mensen die verstrikt raken in een genadeloze kafkaëske bureaucratie. Deze film is een noodkreet, maar ook een hartverscheurend menselijk drama over moed, zelfrespect en samenhorigheid. Een bijzonder relevante, warme en genereuze film in deze neoliberale tijden van overheidsbezuiniging en falend beleid.”

De films die worden vertoond tijdens Film Fest Gent worden steeds onderverdeeld in jaarlijks terugkerende secties. De belangrijkste is de Officiële Competitie, met onder andere de Brits- Belgische coproductie ‘A Quiet Passion’ van Terence Davies waarin ‘Sex and the City’- actrice Cynthia Nixon de hoofdrol speelt. Twee langspeelfilms uit het aanbod van het afgelopen filmfestival van Cannes komen ook in aanmerking voor de prijs van Beste Film en Muziek: het Roemeense drama ‘Bacalaureat’ van Cristian Mungiu en het wondermooie Italiaanse ‘Fai bei sogni’ van Marco Bellocchio met een opmerkelijke Bérénice Bejo.

De openingsfilm ‘I, Daniel Blake’ behoort tot de sectie Galas & Specials; langverwachte films die worden vertoond nog voor ze in de Belgische zalen verschijnen. Film Fest Gent speelt in oktober ook ‘Neruda’ van Pablo Larraín waarin Gael García Bernal als politieagent de bekende Chileense dichter op de hielen zit. ‘Girls’-acteur Adam Driver vertolkt een buschauffeur-dichter in het tragikomische ‘Paterson’ van Jim Jarmusch en in het donkere ‘Personal Shopper’ van Olivier Assayas zien we een mysterieuze Kristen Stewart. Voor de jongere filmfans is er de animatiefilm ‘Mijn naam is Courgette’ van Claude Barras, een van de favorieten van de afgelopen Quinzaine sectie in Cannes.

In de sectie Global Cinema komt de hedendaagse auteurscinema aan bod waaronder twee films uit de jongste Berlinale filmfestival: het krachtige ‘Soy Nero’ van Rafi Pitts, een portret van een “Green Card Soldier” en ‘Zero Days’ over de hedendaagse globale cyberwarfare van de bekende “documentarian” Alex Gibney.

Ook de filmmuziekconcerten blijven tot de hoogtepunten van Film Fest Gent behoren. De spotlight op de Japanse cinema trekt het festival door naar het World Soundtrack Awards Gala op 19 oktober in Capitole Gent, waar de Japanse componist Ryuichi Sakamoto de centrale gast zal zijn. Daarnaast zullen ook de beste televisiescores in de verf worden gezet tijdens het World Soundtrack Awards Concert op 20 oktober, eveneens in de Capitole. Tickets zijn al beschikbaar via Sherpa.be en www.worldsoundtrackawards.be.

De opgesomde films zijn verspreid over de diverse festivalsecties:

In competitie:

1. ‘Bacalaureat’ – Cristian Mungiu (Lumière)

2. ‘Fai bei sogni’ – Marco Bellocchio (Cinémien)

3. ‘A Quiet Passion’ – Terence Davies (Potemkino)

Galas & Specials:

4. ‘I, Daniel Blake’ – Ken Loach (Cinéart)

5. ‘Mijn naam is Courgette’ – Claude Barras (Cinéart)

6. ‘Neruda’ – Pablo Larraín (Imagine)

7. ‘Paterson’ – Jim Jarmusch (Imagine)

8. ‘Personal Shopper’ – Olivier Assayas (The Searchers)

Global Cinema

9. ‘Soy Nero’ – Rafi Pitts (Match Factory)

10. ‘Zero Days’ – Alex Gibney (Splendid Film/KFD)

De voorverkoop voor de publieksvoorstelling van de openingsfilm in Vooruit op 11 oktober gaat op 23 augustus van start via www.filmfestival.be en www.vooruit.be.

Het 43e Film Fest Gent loopt van 11 tot en met 21 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit en KASKcinema. Het volledige programma zal bekendgemaakt worden op 22 september 2016.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *